Richard Floris

3e dan

 

"Inspiratie" 

Op mijn 15e vond ik een boekje in de bibliotheek:"Aikido, ken uw sport" van J.J. Bruins. Wat ik las, vond ik fantastisch, de school was echter in Purmerend. Ik koos toen voor Taekwondo, want deze school was op fietsafstand. In 1983 vond ik weer een boek: "Aikido, wat is dat?" van Ian Onvlee. Zijn school was in Amsterdam op de Lijnbaansgracht. Daar ben ik toen gaan trainen: er waren geen matten, maar wel een zachte vloerbedekking. Daar heb ik heel snel op leren rollen, want als je het niet goed deed, was je bont en blauw.

Mijn eerste leraar was Thom Verhoeven. Ik heb bij hem getraind tot hij naar Leiden ging. Door mijn studie fysiotherapie had ik geen tijd meer om te trainen. Ik ben toen yoga gaan doen.

Judo

In 1993 kreeg ik een judoka onder behandeling die beweerde niet meer te kunnen trainen. Om hem te bewijzen dat dat wel kon, ben ik met hem meegegaan naar de dojo en begon zelf ook met Judo. Alle judoka's vonden het frappant dat een beginner al zo mooi kon rollen en vrije val kon uitvoeren. Ja, dat was aikido natuurlijk.

Ik ben met judo begonnen bij Miep Hermsen, een rasechte Amsterdamse met een gouden hart, die nergens bang voor was. In 2005 haalde ik mijn 1e dan. Ik heb bij haar getraind, tot ze op haar tachtigste stopte. Vanaf die tijd train ik bij Warner Salomons (6e dan judo) in Zaandam. Hij benadert judo alsof je tegen een leeg pak zit te vechten. Dit sluit naadloos aan op de principes die ik in aikido heb geleerd.

Aikido

In 1998 ben ik weer Aikido gaan trainen. Ik kreeg les van Niek Remkes en van Erik Louw. In 2005 ben ik katori shinto ryu (zwaardschool) gaan doen, tot mijn knie blessure het niet meer toeliet. Ondertussen bleef ik wel bij Niek Remkes trainen. Hij begon een schooltje op de Veemkade, met Pauline Suyl. Daarna op de Heinzestraat en daar ben ik gebleven.

In 2009 kreeg ik het aanbod om les te geven aan beginners. Ik merkte meteen dat het overbrengen van Aikido iets anders is dan het trainen zelf en constante studie vereist ("hij die zichzelf als leerling beschouwt, is de beste leraar" Morihei Ueshiba). Ik vind het heel fijn om te doen.


Deze pagina delen


© Aikikai Aikido Amsterdam aaa@aikido-amsterdam.nl     Website door Creapolis Media

Menu