Dojo regels

Hoe gedraag je je in de dojo?

 

 

 

Etiquette

Omdat in Aikido het uitvoeren van de technieken lichamelijk contact met de partner vraagt, spelen hygiëne en veiligheid een belangrijke rol.  Als zelfverdedigingskunst - met het uitgangspunt dat je de ander geen schade toebrengt, maar ook jezelf geen schade laat toebrengen - vraagt Aikido in de training om respect voor elkaars lichaam en beperkingen. Aandacht voor 'hygiëne en veiligheid' en 'respect tegenover elkaar' zijn leidend in het gedrag en de omgangsvormen in de dojo. In de dojo zijn daarom verschillende etiquetteregels van kracht om te zorgen dat de training goed verloopt.

Hygiëne

Het is belangrijk dat de zaal en de mat schoon zijn. Dit is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Vaak worden voor een speciale stage of gelegenheid de zaal en de mat van te voren schoongemaakt. Zorg dat je eerder bent, zodat je hieraan mee kunt helpen. De zorg voor persoonlijke hygiene is de individuele verantwoordelijkheid: let op nagels, wondjes, voetschimmel, enzovoort en neem maatregelen om te voorkomen dat jezelf of anderen daar last van krijgen.

Veiligheid

Het is ieders verantwoordelijkheid om alert te zijn op onveilige situaties bij rollen, klemmen of worpen. Wie zich onwel voelt, gaat aan de kant van de mat zitten. Alleen in het uiterste geval (bijvoorbeeld bij een bloeding of een breuk) ga je zonder groeten de mat af. Houd rekening met je eigen beperkingen: stel je leraar op de hoogte van de klachten of problemen die je hebt. Indien dit nodig is, maak dan je klacht aan je trainingspartner kenbaar (bijvoorbeeld bij een blessure aan de schouder). Houd bij wapentraining het wapen naast je en laat deze niet ergens op de mat liggen. Draag geen sieraden, want deze kunnen bij jezelf en bij anderen letsel veroorzaken. 

Het is belangrijk dat er vertrouwen is dat er veilig kan worden getraind. Daaraan draagt bij:

  • train geconcentreerd
  • praat zo min mogelijk
  • ga zorgvuldig met je trainingspartner om
  • let op wat er voor je en om je heen gebeurt

 

Respect

  • Binnenkomst dojo
  • De mat opkomen en afgaan 
  • Groeten aan het begin van de les: “one gaishi mas” (geluidsfragment)
  • Groeten aan het eind van de les: “domo arigato gosaimashito” (geluidsfragment)
  • Kamiza

 

(Pagina in voorbereiding)


Deze pagina delen


© Aikikai Aikido Amsterdam aaa@aikido-amsterdam.nl     Website door Creapolis Media

Menu