Kleding

Wat draag je tijdens de training?

 

 

 

 

Keigi

 

Er wordt getraind in een wit judo- of karatepak. Een judopak is een katoenen pak waarvan de jas van een stevige kwaliteit is. De jas van het karatepak is van een dunnere kwaliteit en kan in de zomer prettig zijn. Vaak wordt een judopak gedragen, maar de keuze is vrij. De maat van het pak is een lengtemaat, zoals 160, 170 of 180. Om je maat te bepalen, neem je je eigen lengte en rond je dit af naar het bovenliggende tiental (bijvoorbeeld 1.65m wordt 170).

 

Hakama

Een hakama is een traditioneel Japans kledingstuk. De hakama is misschien wel het meest bekend in het ​beeld zoals die werd gedragen door de samurai – een broekrok die in de middel wordt vastgeknoopt en  die tot op de enkels komt. Aan de zijkant kan een zwaard door de band worden gestoken en er kan wijdbeens mee paard worden gereden terwijl de benen bedekt blijven. In verschillende  Japanse gevechtskunsten wordt een hakama gedragen zoals in kyudo, kendo, iaido, jodo als ook in aikido. Daar mee wordt de relatie met de vroegere tradities in ere gehouden.

In aikido wordt een hakama gedragen over het judo- of karatepak heen. In onze dojo wordt de hakama gedragen vanaf het behalen van de zwarte band (1e dan / shodan graad). Tot het behalen van deze graad wordt alleen het judo- of karatepak gedragen met een witte band er om heen. Deze regel wordt in  veel Aikido organisaties gehanteerd, maar er zijn ook organisaties waar een andere regel geldt. Het is een goed gebruik om er in de dojo naar te vragen als je twijfelt of je een hakama kan dragen.

De hakama is doorgaans zwart of donkerblauw en kan van verschillende materialen zijn gemaakt (polyester, katoen). Er zijn ook hakama’s die traditioneel met indigo (blauw) zijn geverfd.

 

Slippers

De training vindt plaats op judomatten en is blootvoets. Wel zijn slippers nodig om van de kleedkamer naar de mat te lopen. De slippers worden aan de rand van de mat gezet.

 

Obi

Verschil in niveau wordt in Aikido alleen uitgedrukt door middel van een witte of een zwarte band, er zijn geen kleurenbanden (hoewel soms voor kinderen wel met kleurenbanden wordt gewerkt). De zwarte band wordt gedragen vanaf de 1e dan (shodan, dangraad), tot die tijd wordt de witte band gedragen (kyugraad).

 

http://www.aikidofaq.com/misc/hakama.html

De link geeft ook de visie / geschiedenis weer van o.a. Okumura Sensei en Saotome Sensei waarom de hakama gedragen wordt.

De 7 vouwen in de hakama (deugden).

 

 


Deze pagina delen


© Aikikai Aikido Amsterdam aaa@aikido-amsterdam.nl     Website door Creapolis Media

Menu