Les opbouw

Hoe ziet een Aikidotraining er uit?

Warming-up: ademhalingsoefeningen (ki) en stretching

De les begint met een warming-up om blessures te voorkomen. De warming-up bestaat uit ademhalingsoefeningen en stretching en is gericht op de training die volgt.

Omdat in Aikido geen (spier)kracht tegen kracht wordt gebruikt, zijn de bewegingen zoveel mogelijk natuurlijk en vloeiend. In de uitvoering van de technieken is het belangrijk dat het lichaam soepel kan bewegen (flexibiliteit van gewrichten en soepelheid van spieren) met een optimaal gebruik van de ademhaling. Het gaat om het ontwikkelen van innerlijke kracht of ‘ki’: de vereniging van ademhaling, beweging en concentratie.

Houding (kamai)

Tijdens de training is er veel aandacht voor een adequate houding (kamai), die zorgt dat je stabiel staat en van waaruit je toch makkelijk kunt bewegen. De aikido basishouding is afgeleid van zwaardvechten: je staat alsof je een zwaard vasthoudt. 

Begrippen die van belang zijn hier: balansverstoring (kuzushi), aandacht, alertheid, flexibiliteit.

Lichaamsverplaatsingen (taisabaki’s) 

Lichaamsverplaatsingen (taisabaki's) zijn basisoefeningen, die met en zonder partner kunnen worden getraind. Zonder partner taisabaki's oefenen gaat om het zo efficient mogelijk leren bewegen in het ritme van de ademhaling. Met de partner worden taisabaki's getraind om de partner te bewegen terwijl deze 'uit balans' is.

Aikido kenmerkt zich door zowel ingaande als wegdraaiende bewegingen.  

Begrippen: uit de lijn van de aanval bewegen.

Ukemi training: rollen en valbreken

Er wordt veel aandacht besteed aan het leren rollen en valbreken. Dit wordt rustig opgebouwd en kan in eigen tempo worden geoefend.

Training van technieken: klemmen (katame waza) en worpen (nage)

Deze staan beschreven in het examenprogramma: van simpele tot steeds meer complexe verdediging van statische tot steeds meer dynamische aanval.

Overige oefenvormen:

  • wapentraining
  • overname technieken
  • meerdere aanvallers

 

Cooling down

Aan het einde van de training is het van belang om weer rustiger te worden, de ademhaling te kalmeren en de spieren iets te ontspannen. De les wordt vaak afgesloten met een korte cooling down.

 

 


Deze pagina delen


© Aikikai Aikido Amsterdam aaa@aikido-amsterdam.nl     Website door Creapolis Media

Menu