• Kom kijken of doe mee
    Gratis proefles!

Wat is Aikido?

Aikido is een ‘moderne’ zelfverdedigingskunst, die door Morihei Ueshiba is ontwikkeld uit de traditionele gevechtstechnieken als zwaardvechten en ju jutsu. De basis voor Aikido ligt in de eeuwenlang beproefde technieken van de samoerai, de Japanse krijgers. Deze dodelijke en schadelijke technieken werden door Morihei Ueshiba getransformeerd naar een zelfverdedigingskunst waarbij men zichzelf geen schade laat toebrengen, maar ook de ander geen schade toebrengt.

Het woord aikido bestaat uit de Japanse begrippen voor ontmoeting of evenwicht (ai), levenskracht (ki) en weg (do).

 

 

AI - evenwicht, harmonie 

in jezelf, met anderen, in alle omstandigheden

 

KI - energie, kracht 

optimaal gebruik van ademhaling - meer effect met minder spierkracht               

 

DO - de weg 

door herhaling en met geduld technieken leren en verfijnen

 

 

Aikido is een zelfverdedigingskunst waarbij de kracht van de aanval wordt gebruikt als basis voor de verdediging . Aikidotechnieken gaan nooit in tegen de kracht en intentie van een aanvaller, maar maken er juist gebruik van om de aanval te neutraliseren. De training (DO) richt zich op de ontwikkeling van lichamelijke en geestelijke balans (AI) door het efficient uitvoeren van technieken met gevoel voor timing en een optimale ademhaling (KI).

Aikido is gericht op persoonlijke ontwikkeling en kent geen wedstrijden. Aikido is geschikt voor alle leeftijden omdat in aikido zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van spierkracht.

  • training zonder competitie
  • geschikt voor jong en oud
  • voor mannen en vrouwen
     

In aikido wordt, naast het oefenen van verdedigingstechnieken tegen gewapende aanvallers (ontwapeningstechnieken), ook aandacht besteed aan het leren omgaan met de traditionele oefenwapens van de samoerai: het mes (tanto), de stok (jo) en het houten zwaard (boken). Het hanteren van de stok en het zwaard helpen zowel bij het aanleren van een adequate houding, als ook om uit de lijn van de aanval bewegen. Het trainen met de wapens verdiept het inzicht in de timing en focus van de aikido technieken. 

De Aikikai Foundation    in Japan formuleert het als volgt:

Wat is Aikido?

Een zuivere budo is de éénwording van techniek, lichaam en hart. De budo, die zich manifesteert, is niet afhankelijk van de techniek, maar komt recht uit het hart van de beoefenaar. Het doel van Aikido is vriendelijkheid uitgedrukt in de geest van budo.

Hier zijn enkele gedachten over de spirit van Aikido:

Budo is de weg van de krijger. Gecombineerd met de geest van hemel en aarde, is het mogelijk om je doel in het leven te vervullen met onvoorwaardelijke liefde voor alles.

Aiki zoekt de weg om het ego te overwinnen. Aiki is het pad van vergeving en verlichting. De gevechtstechnieken bevatten de discipline die de geest en het lichaam samen brengt volgens de wetten van de hemel.

Het doel van Aikido training is niet het perfectioneren van de technieken, maar het op natuurlijke wijze ontwikkelen van iemands persoonlijkheid. Men wordt "veerkrachtig" en kracht wordt als zacht ervaren. Bewegingen worden natuurlijk en zijn efficiënt, logisch en zacht terwijl het centrum gefixeerd blijft, stevig en stabiel. De voortgang van iemands Aikido ontwikkeling kun je terug zien in de natuurlijke beweging van deze persoon in relatie tot diens omgeving.

De Aikido beweging heeft een stevig en stabiel centrum en maakt roterende bewegingen gekenmerkt door vloeiende, ronde, dans-achtige bewegingen. Deze draaiende bewegingen worden gebruikt om controle te krijgen over de tegenstander ondanks diens grootte, sterkte of vermogens.

Hoewel de Aikido beweging op natuurlijke wijze zacht, logisch en vloeiend is zal het gebruik van een beetje kracht een enorm effect hebben. De zorgvuldigheid van Aikido maakt het, ongeacht de leeftijd, voor iedereen toegankelijk voor mannen, vrouwen en kinderen. Het biedt spirituele ontwikkeling, oefeningen en het leert je om te gaan met anderen.

De essentie van Aikido is gebaseerd op de oosterse filosofie van Ki - het universeel scheppende principe. Aikido tracht deze universele Ki te verenigen met de Ki (levenskracht of adem) wat in ieder persoon aanwezig is. Letterlijk wordt Aikido vertaald als "de weg van harmonie met Ki".
 

Aiki is liefde.


Deze pagina delen


© Aikikai Aikido Amsterdam aaa@aikido-amsterdam.nl     Website door Creapolis Media

Menu